Evenimente nebunesti din istoria sahului

sahFischer si profetul fals. Nicio discutie despre nebunia sahului nu ar fi completa daca nu am aminti de Bobby Fischer, legenda care a ajuns sa fie paranoic si sa traiasca in promiscuitate. Obsesia sa pentru sah era pentru multi normala. El insusi declarase ca vrea sa joace sah cat traieste. Preocuparea sa pentru sah era asa de mare incat mama sa l-a dus la psihiatru. Cand si-a pierdut virginitatea la 19 ani, Fischer s-a rezumat doar sa spuna: Sahul e mai bun.

Insa jucatorul de sah era interesat si de altceva, de religie. El a facut parte dintr-o secta, si-a insusit niste idei apocaliptice si a inceput sa devina obsedat si de a tine anumite tipuri de post si de a respecta niste legi nescrise ale bisericii respective. La un moment dat tot ce castiga cu greu ajungea la secta, trimitand premiul sau de la Campionatul Lumii in sah din 1972, 61.200 dolari direct bisericii respective. El traia in schimb in saracie, si mama sa la fel, intr-un apartament fara baie. La un moment dat, Fischer a parasit biserica si a refuzat sa mai joace sah, stiind ca seful bisericii castiga bani de pe urma sa si se plimba in avioane personale.

Furia sahului. Pe vremuri, Bobby Fischer a spus: Sahul e razboi deasupra tablei de sah. Obiectivul este sa faci praf mintea adversarului. El sustinea ca ii placea momentul in care pur si simplu strivea ego-ul adversarului. Nimic nu era mai injositor decat sa pierzi la sah si nu e de mirare ca violenta a degenerat pe masura ce anii au trecut. Multe povestioare au in centrul lor fetele roiale. Pepin the Short se spune ca si-a ucis adversarul, Printul Okarius de Bavaria, l-a facut praf cu o roca. In 1027 i.d.Hr. Earl Ulf si-a pierdut cumpatul si a dat peste cap masa cu totul cand nu i-a iesit o strategie. William Cuceritorul a lovit in cap un print francez cu o tabla de sah dupa ce i s-a dat sah mat. O confruntare in fata mesei de sah intre regele Henry I al Angliei si Louis VI al Frantei a dus la un razboi de 12 ani incepand din 1120. In alt secol, o capetenie si-a ucis adversarul cu regina, piesa de sah.

De ce sa omori un om doar cu o simpla piesa de sah? Pentru ca pe atunci toate piesele de sah erau facute din piatra sculptata si era tentant sa le folosesti pe post de arme. Astazi, piesele sunt facute din lemn sau plastic tocmai pentru a preintampina astfel de evenimente neplacute. In zilele noastre, jucatorii de sah care pierd arunca mobile, dau cu pumnii in masa, se mai iau la cearta, ba se omoara intre ei, dar asta foarte rar. S-a intamplat doar in 2014 cand, in Dublin, un jucator a injunghiat adversarul dupa ce a pierdut la mustata. Agresorul a scapat pentru ca era nebun…

FacebookGoogle+LinkedInTwitter

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *