Fata din Cerro Juanaquena

In timpul unor escavari din apropierea unor solarii, arheologii au descoperit o tabara antica. Situl arheologic se afla nu departe de Raul Santa Maria din Mexic, ramasitele gasite acolo aveu peste 10.500 de ani, in respectiva zona fiind o asezare speciala pentru producerea uneltelor. In 2014 excavarile au adus la suprafata peste 18.000 de artefacte, inclusiv unelte din piatra, zone de lucru sau cuptoare de piatra. Avand in vedere natura industriala a taberei, specialistii au fost suprinsi sa gaseasca printre vestigiile arheologice scheletul unei fete.

Mormantul de acum 3.200 de ani era gol, in ele gasindu-se doar acest schelet. Fata avea cam 15 ani, nu era bolnava si nici nu suferise vreo trauma care-i cauzase moarte. Nu se stie exact de ce a murit, insa descoperirea facuta este una dintre cele mai importante din perspectiva studierii comunitatilor care cultivau porumb in sud-vestul statului. Inmormantarea fetei a avut loc undeva prin 1360 i.d.Hr., cam in aceeasi perioada cu asezarea denumita Cerro Juanaquena. Comunitatea de acolo a introdus agricultura in desert, inclusiv porumbul din Chihuahua.

In afara de ramasitele fetei niciun alt schelet nu a mai fost descoperit, asa ca tanara este foarte speciala pentru oamenii de stiinta. Cercetarile in amanunt asupra scheletului vor scoate la iveala noi date despre istoria primilor fermieri.

FacebookGoogle+LinkedInTwitter

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *