Mic tratat asupra blandetii

Roland-Barthes-blandeteUn oarecare om X se uita cu usurinta, dar vedetele mari, scriitorii, luceferii vremurilor de de mult – de exemplu – Roland Barthes a ales sa deschida ale sale Fragmente dintr-un discurs indragostit cu o meditatie asupra blandetii. In doua randuri, el a ramas in mintea oamenilor, mai ales a mea – cu ideea de suicid care ii apare ca „nealterata de resentiment (nu-i nimeni care sa poata fi santajat)”. De-abia formulat, indraznit, incercat asa cum incerci apa cu piciorul) acest gand poate oricand reveni. Nimic solemn nu-l anunta. Iata nici mai mult, nici mai putin decat definitia blandetii.

Aceste miscari nedeslusite ale sufletului care determina sovaiala sinelui, in timp ce se disperseaza micuta colectie de opinii si de trasaturi presupus distinctive pe care fiecare le considera drept eul sau, Roland Barthes excela in a le descrie: nu fara melancolie. Un intelept taoist ne spune: Ceea ce-i dur si rigid insoteste moartea. Ceea ce-i gingas si firav insoteste viata.

Dar se insala, caci gingasia o intalnim numai in copilarie. Tineretea si batranetea au in comun duritati, intolerante, o lipsa de flexibilitate; varsta matura este apogeul unei vieti pline; intelegerea acestui lucru ar fi un bun mod de a relua in folosul nostru notiunea de adult care pare a nu avea deloc partizani in aceste vremuri de junimism si de imbatranire simultana a populatiei). Acest echilibru de la mijlocul vietii noastre este punctul in care ne aflam cel mai departe de moarte.

FacebookGoogle+LinkedInTwitter

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *