Sarbatoarea Tihar

tiharIn fiecare toamna, hindusii celebreaza Diwali, festivalul luminilor. E jumatate Mardi Gras, jumatate Craciun. Vreme de cinci zile de festival religios, oamenii petrec si impart daruri, se simt bine. Tihar, versiunea nepaleza, celebreaza cainii a doua zi. Kukur Tihar este un fel de sarbatoare uriasa de in ziua nasterii pentru tot ce inseamna patruped. Ideea este sa inconjori toti cainii cu afectiune, toti cainii fiind pentru o zi regii neincoronati ai zonei.

Toata lumea da mancare de calitate chiar si la cainii strazii, ca sa se asigure ca nimeni nu ramane cu stomacul gol. Fiecare caine primeste un colier floral, malla, si un insemn rosu pe frunte, tika. Aceste simboluri marcheaza cainele ca fiind un spirit sacru si bun de venerat. Festivalul e foarte popular si atrage mii de admiratori si stapani de caini.

Vulpe-animal de casa din antichitate. La un cimitir antic din valea raului Wadi Ziqlab, Iordania, arheologii au descoperit ramasitele a 11 oameni, lucrurile lor si o vulpe. Situl arheologic dateaza inca de acum 16.500 de ani si a fost locuit de catre un popor pre Natufian, predecesorii primilor fermieri. Cu 14.500 de ani in urma, natufianii cultivau orez si grau salbatic si erau faimosi pentru cainii lor. La inmormantari erau inhumati si cainii, corpul mortului parand ca mangaie animalul. Vulpea ingropata sugereaza ca patrupezii nu mai erau unelte si devenisera companioane. La un moment dat vulpea si stapanul au fost mutati, cei doi au fost reingropati. Inainte sa aiba caini in ingrijire se pare ca oamenii aveau vulpi ca animale de companie.

FacebookGoogle+LinkedInTwitter

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *