Stirile false continua sa ne dezinformeze

In 2016 stirile false au devenit o problema pe care am constientizat-o cu totii. Pe Facebook, in cautarile pe Internet, in cazul unor subiecte de interes, Campania Prezidentiala din America, stirile false au facut rau atat celor care erau vizati, cat si userilor care le-au parcurs. Website-urile raspunzatoare de plasarea stirilor false copiau site-uri celebre, chiar si link-ul si dadeau informatii pe care multa lume le credea.

Poate va ganditi ca stirile false date pentru click-uri pot fi foarte usor separate de cele reale, insa in urma unui studiu din 2015 facut de Stanford s-a ajuns la o concluzie foarte periculoasa. Tinerii si chiar adultii nu stiu sa faca diferenta intre articole sponsorizate si articole reale, articole fake si articole care chiar dau informatii reale. Nici macar conturile de Twitter sau Facebook fake nu sunt depistate, doar 25% dintre studentii participanti la studii au determinat care e real si care nu e.

Totul se reduce la elementele grafice si cam atat, daca arata ca un site sau cont pe care subiectul il cunoaste acel site trebuie sa fie cel real. Problema este ca multa lume nu stie ce inseamna informatie digitala verificata si cum se recunosc markerii acesteia, conventiile de baza ori sunt ignorate ori nu sunt popularizate suficient, oamenii nu tin cont de ele, urmarind doar informarea rapida.

FacebookGoogle+LinkedInTwitter

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *