Vanzarile de cai putere

Nu ne este strain deloc termenul de cal putere sau cai putere, el se foloseste pentru a descrie puterea unui tren sau a unei masini. Dar cat e un cal putere, cat valoreaza si cum anume o masura asa de prosteasca a devenit un etalon in domeniul masuratorilor? James Watt avea un motor cu aburi ca pompa apa de la adancimi mari din mine, dar isi dorea sa foloseasca aceeasi tehnologie pentru a face munca mai usoara in fabricile de bere.

Productia de bere era mult mai rapida si mai simpla, asa ca inventia sa chiar putea ajuta intreaga industrie producatoare de alcool. Ca sa poata implementa ideile sale trebuia mai intai sa le explice berarilor despre ce era vorba si ce putea face motorul pentru ei, dar intr-o maniera usor de inteles. Cand a vazut un grup de cai care erau folositi la o fabrica de bere detinuta de un anume Samuel Whitbread, Watt a calculat ca un cal poate dezvolta o putere suficienta pentru a impinge o greutate de 14.774 kilograme pe o distanta de 0.3 metri intr-un minut. El a rotunjit apoi valoarea descoperita la 15.000 kilograme, de unde si cal putere. Ideea sa si explicatia simpla l-a convins pe patronul fabricii de bere si acesta a accepta implementarea ideii.

Doar intr-un an productia de bauturi alcoolice a crescut de la 90.000 la 143.000 butoaie si asta gratie motorului cu aburi. De atunci cal putere se foloseste pentru a descrie puterea masinii, a trenului sau a oricarui vehicul care are putere. Este foarte simplu pentru o persoana obisnuita sa inteleaga asa ce putere are un anumit obiect.

FacebookGoogle+LinkedInTwitter

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *